diumenge, 29 de gener del 2012

TORTELL DE SANT ANTONI

Avui s´ha celebrat a Sant Joan Despí la Festa de Els Tres Tombs. El tortell de Sant Antoni és molt típic d´aquest dia. Un cop acabada la festa tothom s´hi acosta a la pastisseria per comprar-ne.  L'elaboració és la mateixa que la del tortell de Reis però la diferència rau en què no porta fruita confitada i es fan uns talls que deixen entreveure el massapà per això és més pla que el de Reis.



Ingredients
Per la massa mare
-150 gr. de farina de força
-20 gr de llevat.
-6 gr de sal.
-llet; la que admeti
Per la segona massa o brioix
-150 gr. de farina de força
-10 gr. de llevat.
-60 gr. de sucre.
-35 gr. de mantega pomada.
-1ou.
-1 cullerada d' anís.
-1 cullerada d' essència de taronja.
-1 cullerada de canyella.
-1 ratlladura de pell d' una llimona.
Pel massapà
-200 gr. d' ametlla.
-200 gr. de sucre llustre.
-1 clara d'ou.
Pel sucre humitejat
-sucre llustre.
-unes gotes d'essència de taronja o aigua.
-Per la decoració.
-1 rovell d´ou.
-anís.
-sucre.
-1 animaló

Preparació.
Masse mare:
-Dissoleu el llevat en una mica d'aigua tèbia, no ha d´estar calenta perquè si fos així matarieu el ferment , i, seguidament en un bol amasseu la farina tamissada, la sal i el llevat fins aconseguir una massa consistent, elàstica i fina Mentre amasseu heu d'afegir la llet tèbia que us demani la massa per aconseguir lligar-la. Sempre podeu afegir farina per rectificar si us passeu de llet i no se us lliga. La massa hi serà al punt quan no se us enganxi a les mans.
-Un cop s´aconsegueix el punt es fa una bola i es deixar en un lloc sec on no hi hagi corrent d´aire a fi que dobli el volum( de 20a 30') Un bon lloc és dins del forn.
Massapà:
-Mentrestant, prepareu el massapà. En un bol mescleu l'ametlla, el sucre i la clara d´ou fins a formar una pasta que no s´enganxi a les mans.Reserveu la pasta.
Segona massa
-Dissoleu el llevat amb una mica de llet tèbia. En un bol afegiu-hi, primerament, l'ou, el sucre, la mantega pomada i el llevat. Mescleu.
-Tot seguit, aboqueu-hi la cullerada d'anís, de canyella, d´essència de taronja i la ratlladura de la llimona. Lligueu tot el contingut del bol.
-En acabat, afegiu-hi la farina tamissada i mescleu-ho tot fins aconseguir una massa que no s´enganxi a les mans.
-Afegiu-hi la llet tèbia que us demani la massa per ajudar a lligar-la. Si us passeu ja sabeu que podeu afegir-hi farina per rectificar.
-Un cop  la massa mare hagi doblat volum pasteu les dues masses fins que quedin ben mesclades i obtingueu un color homogèni, us ha de quedar elàstica, i la deixeu reposar 15 minuts.
La forma del tortell
-Quan acabi el temps de repòs heu d´aplanar la massa amb el corró i donar-li forma rectangular. Ha de quedar fina, com un cartró.
-Seguidament agafeu el massapà que teniu reservat i, incrusteu-hi la figureta d´animaló embolicada amb paper d´alumini. Doneu-li forma de corró al massapà i l' emboliqueu amb la massa i l' uniu pels extrems.
-Poseu el tortell sobre la safata del forn.
-Aplaneu una mica la superficie i feu uns talls, amb les tisores, que arribin al massapà i el deixin entreveure.
i el deixeu fermentar dins del forn fins que dobli el volum.



El sucre humitejat.
-Mentre el tortell dobla el volum prepareu el sucre humitejat. Heu de barrejar el sucre llustre amb unes gotes d´essència de taronja o aigua. El deixeu assecar a fi que es granuli.
-Un cop el tortell hagi doblat el volum el pintem amb rovell d´ou, li posem sucre pel damunt i el ruixem amb anís.
-El tortell s´ha de coure a 180ºC, foc de dalt i de baix, uns 20'. Un cop cuit li poseu el sucre humitejat per sobre.


 

Bon profit!


 

dissabte, 21 de gener del 2012

TRUITA DOLÇA AMB FRUÏTS SECS

Amb aquesta truita participo en el repte del mes de gener de Memòries d'una cuinera. De ben poc que no hi col.laboro. El motiu és que la nevera m´ha petat. No tinc nevera fins dilluns!! I què difícil que se´m fa....Tinc tot el menjar repartit entre família i veïns als quals els hauré de compensar el favor de manera dolça...,-D.

 

L' elaboració d'aquesta truita no deixa de ser similar a la d´una crep. La diferència rau en què aqui a Catalunya la crep està elaborada amb farina de blat i sol ser una mica més gruixuda que la crep bretona que sol ser més fineta. Per això jo la considero una truita. Altres semblances amb la crep, la trobem amb els blinis que s' elaboren amb farina de blat negra i els pancakes anglesos que s' elaboren amb farina blat i que es caracteritzen pel seu gruix.

Ingredients
-1 ou
-1 got de llet.
-1/2 got d´aigua.
 -1 pessic de sal.
-2 cullerades de sucre.
-2 peles de taronja ratllada.
-farina blanca.
-mantega.
Pel farciment
-mel.
-nous caramel.litzades.
-ametlles garrapinyades.




Preparació
-En un bol afegiu-hi tots els ingredients menys la mantega.Ho bateu tot amb les varilles elèctriques a una velocitat mitjana fins a obtenir una barreja homogènia i un punt espessa com la beixamel.
-Si la pasta queda massa líquida afegiu-hi  unes cullerades de farina fins a obtenir el punt. Si la veieu espessa hi afegiu aigua per aclarir-la. Reserveu-la.
-Escalfeu una paella d´uns 20 cm de diàmetre. Quan sigui ben calenta afegiu-hi una nou de mantega i aboqueu-hi una cullerada de pasta  fins que es formi una capa una mica més gruixuda que una crep. El gruix ha d'estar entre el d' una crep i el d' una truita a la francesa.
-Quan la pasta sigui presa, la girareu ajudant-vos d' una espàtula de fusta.
-A mesura que les traieu de la paella les col.loqueu una damunt de l´altra i les unteu de mel per una cara.
-Quan les tingueu emmelades les farciu amb les ametlles i les nous picades. Les hi doneu forma de truita i ja estan llestes per servir.



Últimament faig dobles en el Memòries. Jo ja tenia publicada una recepta de truita dolça, en concret, una truita de xocolata que va ser la segona recepta que vaig publicar en el blog i que fa les delícies dels xocoaddictes. Aqui teniu la recepta de la truita de xocolata.

Friso per estrenar la nevera amb unes postres ben fresquetes...oi que, sí?


Bon profit!

diumenge, 15 de gener del 2012

FLAM DE CARXOFA


Amb aquest flam de carxofa participo en el repte del 15 de gener. Em va costar decidir-me  a participar però volia a demostrar als companys de Els Fogons de la Bordeta i Xocolata Desfeta que als "pastissers" no hi ha cap ingredient que se´ns resisteixi....

 

L´amalgama de la carxofa amb l´ametlla fa més exquisit el sabor d' aquest flam.És un equilibri entre la carxofa i l´ametlla no predomina un més que l´altra. Vaja... això és el que jo he percebut amb el seu tast. Ara cal que el proveu vosaltres ;-D

Ingredients
Per a 6-8 flams.
-250 g. de carxofes (pes net).
-300 gr. de sucre.
-4 ous.
-250 gr. ametlla mòlta,
-100 gr. de nata líquida.
-100 gr. de sucre per caramelitzar.



Preparació
-Netegeu les carxofes fins arribar a la part més tendra, el cor. Talleu-les, retireu-ne les peluses i la bulliu-les amb el sucre. 
-Menstrestant mescleu els ous amb l´ametlla i la nata fins a obtenir una massa homogènia.
-Quan estiguin cuites, les tritureu i les mescleu amb la preparació anterior.
-Feu un caramel amb els 100 gr. de sucre fins que aquest estigui daurat. Aboqueu-lo en els fons dels motlles i ompliu-lo amb la preparació de carxofa..
-Coueu-ho al bany maria 170ºC fins que el flam s´hagi quallat.


 

Bon profit!


dimecres, 11 de gener del 2012

FLAM-BROWNIE, EL PASTÍS MÀGIC

A casa el dia de Reis estem de doble celebració ja que també és l´aniversari del meu germà. I a més de menjar el tradicional tortell de Reis també es bufen les espelmes. Aquest any s´han bufat sobre el pastís màgic, que millor que aquest per menjar-lo en un dia tan màgic, no?



Aquesta recepta l´he vista publicada en alguns blogs i volia experimentar l´inversió que es produeix, durant la cocció, entre el brownie i el flam. Queden invertits a l'inrevès de com s´han posat des del principi en el motlle. D´aqui el nom de "màgic". El brownie sembla un tros de terra, una illa que sorgeix del mar.

Ingredients
Per a dos motlles de 23 x 10
-100 gr. de dolç de llet.
Pel flam
-600 ml de llet.
-1 beina de vainilla.
-4 ous.
-150 gr. de sucre.
Pel brownie
-200 gr. de xocolata per postres.
-150 gr. de mantega.
-150 gr de sucre.
-3 ous.
-100 gr. de farina.
-1 pessic de sal.
-1 culleradeta de llevat.

Preparació
-Posar llet en un cassó amb la vainilla oberta al llarg. Quan arrenqui el bull deixeu refredar la llet a fi que s´infusioni.
-Mentrestant prepareu el brownie i foneu, al bany maria, la xocolata amb la mantega. Un cop fosa, afegiu-hi el sucre i els ous batuts.
-Incorporeu-hi la farina tamissada juntament amb la culleradeta de llevat i un pessic de sal. Mescleu bé.
-En el fons del motlle repartiu el dolç de llet. Seguidament, aboqueu-hi la prepació del brownie. Recordeu que les quantitats són per dos motlles.
-Acabeu de preparar el flam; bateu els ous juntament amb el sucre i afegiu-hi la llet que heu reservat.
-Tot seguit, i amb cura, aboqueu-hi la mescla sobre el brownie.
-Tapeu el motlle amb un paper d´alumini i el poseu al bany maria en el forn. L´aigua ha d´estar prèviament calenta. Els primers 20' ha de coure a 200ºC. Els 40' següents ha de coure a 180ºC sense el paper d´alumini.
-Un cop cuït, el deixeu refredar en la nevera a fi que qualli.

Font: Blog La cuina de Casa

Bon profit!


diumenge, 8 de gener del 2012

MOUSSE DE TORRÓ DE XIXONA

Aquestes varen ser les postres de Cap d´any. La recepta la vaig extreure del blog Destapant Cassoles. Quan la Mercè la va publicar, de seguida va passar a dalt de tot en la llista de pendents. Vaig respectar els tres ingredients principals però la vaig engalanar una mica per adaptar-la a l´últim sopar de l´any.



Aquesta recepta és una gran solució per l´operació d´aprofitament post-nadalenca. L'heu de provar perquè és suau i gens empalagosa...una delicia que voldreu repetir.

Ingredients 
-1 taula de torró de xixona.  
-250 gr. de nata per muntar. 
-3 ous. 
- unes gotes de Frangelico o licor d´avellanes(opcional).
-melmelada de gerds (opcional),

Preparació
-Esmicoleu el torró i aboqueu-lo en un bol juntament amb tres rovells d'ou i la nata. Ho bateu ben batut fins a obtenir una crema uniforme.
-Seguidament, munteu les clares a punt de neu i les afegiu, amb cura i amb moviments envolvents, a la crema anterior.
-Un cop mesclades, afegiu-hi unes gotes de licor d´avellanes per perfumar la crema.Torneu a mesclar la crema perquè s' integri el licor.
-Abans de repartir la crema en les copes, poseu-hi sobre la base d´aquestes una culleradeta de melmelada de gerds.
-Repartiu les cremes en les copes i les poseu en la nevera que haurà d´estar un mínim de 4 hores a fi que qualli.
-Mitja hora abans de servir la mousse la poseu en el congelador perquè agafi una consistència semi-gelada.
-Decoreu al gust i serviu.

Bon profit!

dimecres, 4 de gener del 2012

TARTA AL WHISKY

Aquestes són les postres del dia de Sant Esteve, la tarta al whisky. Feia molt de temps que la tenia a pendents i no volia deixar passar l'ocasió d´aquest dia que em reuneixo amb els meus cosins, alguns dels quals els veig d´any en any, per ratllar-la de la llista...Em sembla que ja ho puc fer.



Ingredients
Per un motlle de 23 cm.
Per la genoise
-3 ous.
-125 gr. de sucre.
-125 gr. de farina.
Per l'almivar
-100 gr. de sucre
-80gr. d´aigua.
-20 gr. de whisky.
Per la tarta
-150 gr. de sucre.
-4 ous.
-80 ml de llet.
-6 fulls de gelatina.(12 gr.)
-60-80 gr de whisky.*
-600 ml de nata.
Per la cobertura
-4 rovells
-150 gr. de sucre.
-70 ml d´aigua.
-2 full de gelatina.(4 gr.)
-sucre morè fi.
*Les quantitats són a gust del consumidor. Jo he posat el mínim que li dóna un toc de perfum.

Preparació
Per fer aquesta tarta és ideal un motlle de silicona amb base de ceràmica. Si no en teniu poder fer servir un motlle d´alumini desemmotllable però abans d'omplir-lo amb els ingredients de la tarta heu de posar-hi una cinta d´acetato perquè no s'enganxi quan el desemmotlleu.

-Per la genoise (base de pa de pessic): Heu de batre els ous amb el sucre fins que quedin molsosos i blanquinosos. Seguidament afegiu-hi la farina tamissada i l´enforneu a 180ºC, forn de dalt i de baix uns 10-15'. Retireu-la i deixeu-la refredar.
-Per l'almívar: En un cassó afegiu-hi tots els ingredients quan arrenqui el bull el retireu del foc. Deixeu-ho entebeir i emborratxeu  la base de pa de pessic. Abans punxeu-la amb una forquilla perquè penetri l'almívar.
-Per la tarta: Munteu la nata amb 50 gr. de sucre i reserveu-la en la nevera. Munteu les clares (dels 4 ous) a punt de neu fort amb 50 gr. de sucre  i reserveu-ho en la nevera.
-Poseu-hi en remull els 6 fulls de gelatina en aigua freda.
-En un cassó afegiu-hi els 4 rovells d'ou; 50 gr de sucre; 80 ml de llet i ho coeu-ho al bany maria, tot remenant amb les varilles, fins que arribi als 85ºC (s´espesseix i arrenca el bull). A continuació afegiu-hi la quantitat de whisky desitjada i la gelatina escorreguda.
-Remeneu-ho uns segons per amagalmar-ho tot i deixeu-ho que s´entebeixi.
-En un altre bol: afegiu-hi una part de la nata; una part de les clares; la resta de la nata i la resta de les clares amb moviments envolvents. Un cop mesclat ho afegiu-ho a la mescla del primer bol, és a dir, a la que conté el whisky.
-Seguidament ompliu el motlle i  poseu-lo en la nevera o congelador. Quan estigui quallada, tant si està en la nevera o semi-congelada farem la cobertura.
-Per la cobertura: Hidratem els 2 fulls de gelatina amb aigua freda. En un cassó afegiu-hi tots els ingredients de la cobertura menys la gelatina. Quan s´espessi ho apartem del foc i afegim els fulls de gelatina escorreguts i remenem perquè s´integrin.
-Cobrim la tarta amb la cobertura i ho tornem a posar en la nevera perquè qualli.
-Un cop quallat empolsinem amb sucre morè i cremem.
-Ho tornem a posar en el congelador i 4 hores abans de menjar-se-la posem la tarta en la nevera a fi que quedi semi-congelada i la decorem al gust abans de servir-la.

Per aquells que no en tingueu prou amb el whisky de la tarta podeu ruixar el vostre tall amb aquest licor. Un amic restaurador em va explicar que s´ha de posar una gerreta de whisky en el microones i escalfar-lo uns 45 segons. Val la pena provar el contrast entre la tarta semi-congelada i el whisky calent.

Bon profit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...