dilluns, 31 de gener del 2011

TRUFES DE XOCOLATA

Ahir diumenge vàrem celebrar, aquí a Sant Joan Despí, la Festa dels Tres Tombs. Una festa molt arrelada dins dels santjoanencs que és considerada juntament amb la Festa Major, la és important de l´any i de la comarca. Amb 40 carruatges amb rucs, ases i cavalls davanters, amb elegants guarniments, picarols ben lluents, traginers i, els carrers plens d´animalons.
Un cop acabada la festa, tothom passa per la pastisseria o parades del carrer a comprar el tortell dels Tres Tombs que només se´n fa aquest dia amb motiu de la festa. Es tracta d´un tortell de massapà farcit de cabell d´àngel on no hi falta la figureta d´un animaló. A qui li toca, doncs l´any que ve l´haurà de comprar.
A casa per acompanyar el tortell hi faig unes trufes de xocolata. Ja és també una tradició. En tinc moltes receptes de trufes i cada any hi faig una de diferent. Aquest any he fet aquesta:

Ingredients
-150gr.de mantega.
-300 gr. de xocolata fondant.
-3 rovells d´ou
-4 cullerades soperes de llet condensada
-2 cullerades soperes d´aigua.
-3 cullerades de licor al gust( cointreau, brandi, kirsch...)
-granet de xocolata.

Preparació
-Foneu al bany mariala xocolata. Un cop sigui fosa, afegiu-hi la mantega, tot remenant, fins que es desfaci.
-A aquesta barreja hi afegiu els ous i  la llet condensada. Aquesta mescla l´aboquem a la xocolata. Barregem.
-Un cop mesclat afegim el licor i l´aigua. Remenem tot molt ben remenat.
-Ho aboquem en una plata i ho posem al congelador fins que agafi una mica de consistència per fer les boles que les arrebosarem amb el granet de xocolata.
-Finalment hi posarem les boles al congelador fins el moment de servir.

Una mica d´història.
  L´ història dels Tres Tombs va lligada a la celebració de Sant Antoni Abat el 17 de gener, conegut com el sant del porquet o de les ases, patró dels animals. Les desfilades dels Tres Tombs van començar al segle XIII organitzades pels gremis dels traginers,llogaters de mules, pagesos, carreters, tartaners, cotxers...
  Segons  una vella llegenda, un cavaller ric volia sacrificar el seu ase perquè estava malalt. L´ase es va presentar  davant Sant Antoni, es va agenollar i tot seguit es va curar. D´aquests fets, Sant Antoni va ser proclamat protector de les bèsties , en especial dels porcs i dels animals de peu rodó. D´aquí ve la figura del porc tan característica de l´iconogràfic de Sant Antoni, el qual es sempre es troba al seu costat.
  La invocació a Sant Antoni Abat s´adreça especialment a promoure la fertilitat dels animals, dels aliments i la purificació del seu cos. De fet, és l´hereva de les advocacions precristianes dedicades a aquests menesters.


  Sant Antoni estava envoltat de llegendes i miracles, per aquest motiu la pagesia i els traginers, veneraven el Sant com a protector dels animals. A la Catalunya rural era una festa important per la pagesia, a les ciutats era el patró dels oficis que utilitzaven  els animals de càrrega i als Pirineus era invocat com a protector del ramat.
  El nom de Tres Tombs, és perquè quan els pagesos i traginers portaven els animals a beneir a l´església hi donaven  tres tombs al voltant d´aquesta, el primer tomb es feia per la salut, el segon tomb per tenir una bona collita i el tercer tomb per tenir benestar.
  Un altre dels origens dels Tres Tombs es relaciona amb Sant Ramon Nonat el qual va morir l´últim diumenge d´agost de 1240 a Cardona. Els religiosos mercedaris i el vescomte de Cardona es barallaven per tenir els drets sobre el cos del sant. Per tal de solucionar aquesta situació van decidir posar el cos del sant damunt una mula cega, on l´animal el portés allí l´enterrarien. La mula el va portar on sovint el sant quan abans d´ingressar a l´ordre de la Mercè feia de pastor. La llegenda diu que en arribar la mula va fer tres tombs i va caure morta en sec.
  La festa és un homenatge a aquelles persones, els traginers, a aquelles bèsties, els cavalls, mules i els rucs, a aquelles màquines, el carros; que han representat fins fa no massa una forma de viure i treballar.

Per a tots ells la Festa del Traginers i Bon Profit!

20 comentaris:

  1. que maca aquesta festa,les trufes divines i segur que el tortell mmm,un petó

    ResponElimina
  2. Uau, tortell i trufes, quin final de festa més dolç!
    La festa dels tres tombs és ben bonica, impressiona veure els carros tan carregats, oi?

    ResponElimina
  3. Cristina buen post dels tres tombs y las trufes te han quedado muy bien junto con el tortell fiesta grande
    peto
    miquel

    ResponElimina
  4. Un bon homenatge als traginers són aquestes trufetes, mmmmm!!

    ResponElimina
  5. M'ha agradat la recepta de trufes però molt més perquè les has acompanyat de tota la història dels Tres Toms. A vegades, coneixem les festes però amb el temps se’ns oblida l’essència. També m’ha agradat saber el costum de comprar el Tortell dels Tres Toms, que pels ingredients deu ser molt bo. Ara, ja sabem que pot ser interessant anar a visitar Sant Joan Despí, en aquestes dates.

    ResponElimina
  6. Les tradicions s'han de mantenir i el costum de relacionar-hi una llaminadura, també!. Amb el teu post ens has donat a conèixer les arrels de la festa dels Tres Tombs, gràcies!

    ResponElimina
  7. Sempre és xulo continuar amb les tradicions i amb la xocolata "ja no te cuento". M'alegro que estiguis bé.
    I a sobre avui, dia de cobro.
    Algú que t'està molt agraïda.
    Petons

    ResponElimina
  8. No tenia ni idea de l'origen de aquesta festa. M'ha encantat l'explicació !I les trufes amb el licor boníssimes!
    Emma

    ResponElimina
  9. Quina entrada més bona!! Jo sembla que faig col.lecció de receptes de trufes, aquesta me l'apunto!! Un petó, Paula

    ResponElimina
  10. Quina història tant fantàstica!!!
    A on ara visc no es fa la festa de sant antoni, i l'enyoro molt!
    ¿així que es prepara un tortell? pel penedès es fa coca de sant antoni.

    I AQUESTES TRUFES... ES MENGEN SOLES!!!!!

    Mglòria

    ResponElimina
  11. Són una persona a la qual li ha agrada conservar les tradicions...Estic satisfeta que us hagi agradat aquesta entrada.

    Us agradaria venir a la primavera a St. Joan Despí a fer la ruta modernista un diumenge al matí? Ho podria organitzar...

    ResponElimina
  12. Hola, hola!
    Compte amb mi a la primavera! I tant que si!
    Anem a pams.
    1) Les trufes delicioses. Mira això de fer cada vegada una recpeta diferent m'agrada i més amb llet condensada..
    2) El tortell és una tradició que no s'ha de perdre
    3) Molt bé per explicar-no la història.. encara que la coneixia... sempre va bé recordar!
    Bon Post!

    ResponElimina
  13. Es molt bo mantenir totes les tradicions, i si per celebrar-les tenim aquestes trufes i el tortell de ben segur que es mantindran. Ens apuntem per la ruta de la primavera.
    Petons

    ResponElimina
  14. Acabo d'aterrissar al teu blog des de La cuina de l'Eri. Primer enhorabona pel premi. I enhorabona pel blog, m'encanta. A més, igual que el nostre només dedicat a coses dolces. Ja tinc ganes de tenir un momentet per fer-hi una bona ullada. Tens receptes que copiaré segur. Ja tens una nova seguidora.....
    Les trufes i els Tres Tombs genials. Molt bona entrada.....

    ResponElimina
  15. A mi també m'agraden les tradicions sobretot la part de menjar els dolços! Mmm... i quina bona pinta tenen les trufes!

    ResponElimina
  16. Que no es perdin mai aquestes tradicions tan maques!! La dels Tres Tombs, la del tortell... i la de fer aquestes trufes tan bones per acabar d'arrodonir el dinar!
    PEtonets
    Sandra

    ResponElimina
  17. He après una mica més sobre aquesta festa tan tradiconal. Les trufes deurien ser una delícia!

    ResponElimina
  18. que maca aquesta entrada, ni sabia pas l'origen de la festa ni l'historia de San Ramon i es que aixó dels blogs de cuina ens culturitza ben molt. per cert aquestes trufes han d'estar bonísimes.

    ResponElimina
  19. Cristina, saps que no l'he vist mai la festa dels tres tombs? :( Però em sembla genial que s'acabi l'àpat de festa amb un bon tortell i aquestes trufes teves. :) Rodó!
    Petons!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...