diumenge, 26 de desembre del 2010

TRONC DE NADAL

"Caga tió, avellanes i torrons, neules i xampany..."

El tió no era, en principi, altra cosa que el tronc que cremava a la llar, al foc a terra. Un tronc que, al cremar, donava béns tan preciosos com l´escalfor i la llum, i que de forma simbòlica oferia presents als de la casa: llaminadures, neules, torrons que era el quees necessitava per celebrar la festa; avui hi ha una tendència a fer servir el tió per a fer presents de major envergadura.

I aquest és el tronc de Nadal amb el qual vam acabar el ritual de fer cagar el tió la nit de Nadal amb els meus nebots, la Maria i en Joan, de 5 i 3 anys.



La recepta la vaig trobar en la web de La Gallina Blanca, http://www.gallinablanca.cat/, empresa fundada i situada a St. Joan Despí que ha donat i dóna feina a generacions de santjoanenc/ques i que té un bon receptari, tant de menúscom de postres.

Ingredients
Per la trufa
-500 gr. de nata líquida.
-100 gr. de xocolata negra.
-40 gr. de sucre.
Per a la planxa de pa de pessic
-3 ous.
-100 gr. de sucre.
-100 gr. de farina de reposteria.
-1 pell de llimona.
-1 pessic de sal.
Per al glassejat
-250 gr. de xocolata de cobertura.
-50 gr. de sucre glas.
-30 gr. de mantega.
-2 cullerades d´aigua.

Preparació
1)Primer de tot, el dia abans heu d´elaborar la trufa.  Un cop tingueu la nata  líquida bullida, aboqueu-hi el sucre i espereu que es dissolgui, llavors poseu-hi la xocolata trossejada, remeneu-ho i quan tingueu una  pasta homogènia, reserveu-la a la nevera 24 hores.

2) Bateu el sucre amb els rovells d´ou; després afegiu-hi la ratlladura de la llimona i la farina tamissada. Remeneu. En un altra bol munteu les clares a punt de neu amb un pessic de sal. Afegiu aquest barreja a la primera.

3) Folreu una placa de forn amb paper de forn i aboqueu-hi la massa que s´ha de coure 10 minuts a 180º, a dalt i abaix, fins que es comencin a daurar les vores. Aboqueu-hi el pa de pessic a sobre d´un drap de cuina humit, retireu el paper i  enrotlleu-lo. Aquest truc serveix perquè no es trenqui al refredar-se. Seguidament el farciu amb la trufa que haureu muntat com si fos nata.

4) Per al glassejat, talleu a trossos la xocolata i la foneu al bany maria junt amb dues cullerades  d´aigua i el sucre glas. Remeneu i afegiu-hi la mantega fosa.Cobriu el tronc amb aquest glassejat, i el deixeu quallar una mica i dibuixeu-hi unes línies que imitin l´escorça d´un arbre.
Decoreu al gust i ja està llest per servir.

Bon Profit!

7 comentaris:

  1. ostres, no ets la primera a qui veig el tronc de Nadal, i crec que per l'any vinent me l'hauré d'apuntar a pendents...quanta feina se'ns gira!
    T'ha quedat molt bonic, i suposo que com a fi de festa del caga-tió va tenir molt d'èxit!

    A mi aquests dies, m'han prohibit fer res perquè tenim torrons fins a l'estiu :(

    ResponElimina
  2. Hola Crisitina,
    La Maria i el Joan deurien passar-s’ho pipa amb el tió,... bé i els papis i tieta més encara oi? Amb aquestes edats és molt divertit. I per acabar els hi prepares aquest tronc tan maco. Quina bona manera d’acabar la festa!. He quedat molt bonic amb la decoració. Jo no ho he fet mai així que també me l’apunto per l’any vinent! Feliç St. Esteve!

    ResponElimina
  3. Hola Cristina:
    Me imagino que lo habras pasado estupendamente con sus sobrinos fen cagar el tió y despues los adultos degustando el magnifico tronc de nadal.Yo guardo un agradable recuerdo de cuando eran pequeños mi hijo y mis sobrinos y tambien hacianmos esta fiesta.De momento el tronc no lo he echo nunca, pero algun año caera.
    Bona setmana
    petons
    Miquel

    ResponElimina
  4. Quin tronc més maco!!!Té una pinta boníssima!! Jo també me l'apunto pel proper Nadal . Bones festes!.

    ResponElimina
  5. Caram quin tronc més apetitós!
    Enhorabona Cristina!
    Mglòria de Gourmenderies

    ResponElimina
  6. T'ha quedat genial i molt nadalenc! Segur que la Maria i en Joan s'ho van passar molt bé cagant el tió, jejeje...
    Bon Nadal!

    ResponElimina
  7. Gràcies a tots pels vostres comentaris. La veritat és que estic contenta de com em va quedar.Em feia respecte no estar a l´alçada de les circumstàncies perquè és la primera vegada que el feia.

    El que més em va agradar va ser el farciment de trufa...em va quedar com de pastisseria; aquella trufa que es farceixen les lioneses...a partir d´ara utilitzaré aquesta recepta.

    Ah! és divertit cagar el tió a més aquest any m´ha fet una "cagadeta" ;-D

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...